De term “Leiderschap” is aan inflatie onderhevig. Misschien wel omdat hij vaak gebruikt wordt op een manier waardoor iedereen er zijn eigen invulling aan kan geven. Daardoor voldoet iedereen al snel aan zijn eigen beeld van wat leiderschap inhoudt. Maar klopt dat beeld dan wel?

Onlangs (28/10/2019) verscheen in Management Team een studie van Niels van Tent, Executive Search Consultant Health/Public bij Ebbinge. Hij onderzocht welke kwaliteiten échte leiders bezitten.

De zeven kwaliteiten van ‘Echte Leiders’ (‘hij=zij’)

 1. Zelfbewustzijn
  Goed zelfinzicht is belangrijk. Een echte leider heeft niet alleen kennis van zijn competenties, maar juist ook van zijn tekortkomingen.
 2. Verantwoordelijkheid
  Leiders voelen en accepteren hun verantwoordelijkheid. Dat gaat verder dan de verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Echte leiders streven ernaar om een positief maatschappelijk verschil te maken.
 3. Visie
  Echte leiders hebben een duidelijke eigen(-wijze) visie of toekomstdroom. Ze houden vast aan hun langetermijnvisie, weten mensen daarvoor te enthousiasmeren en staan toch open voor kritische geluiden.
 4. Risicobereidheid
  Echte leiders zijn veranderingsgezind en bereid om de consequenties van hun handelen te dragen. Ze tonen lef en gaan tegen gangbare opvattingen in.
 5. Verbindingskracht
  Door te verbinden is een leider de bruggenbouwer die zowel binnen als buiten organisaties relaties kan opbouwen. Dit vereist inlevingsvermogen en de bereidheid om zich kwetsbaar op te stellen. Een goede leider deelt successen en zorgt goed voor de mensen om hem heen.
 6. Koersvastheid
  Echte leiders laten zich niet gemakkelijk verleiden om van koers te veranderen. Zij stellen hun doel altijd boven hun eigen belang.
 7. Impact
  Een leider wil iets nalaten en is intrinsiek gemotiveerd door het doel dat hij voor ogen heeft.

De CEO anno nu

De kunst van het leidinggeven aan organisaties bestaat voor een belangrijk deel uit het situationeel wijzigen van de elementen die de stijl van leidinggeven bepalen. Waarbij de onderlinge menselijke samenhang binnen de organisatie intact blijft én in lijn blijft met de missie, visie en strategie. Daarom vertalen wij afkorting CEO ook wel als Chief Engagement Officer. In tijden van stress of uitdaging moet de leider van de organisatie zorgen voor rust, samenhang en focus zodat het zelfvertrouwen dat nodig is om een crisis te bezweren blijft bestaan. In zo’n situatie kan het helpen om wat meer nadruk te leggen op koersvast gedrag. In stabiele jaren daarentegen moet de CEO zorgen voor frisse impulsen en initiatieven. Om de organisatie wakker te schudden en alert te houden zodat die niet wegzakt en achterop raakt. In zo’n situatie kan het helpen om de risicobereidheid wat meer te benadrukken.

Wil een leider dit op een een ontspannen en natuurlijke wijze kunnen doen? Dan heeft hij een grote mate van zelfkennis nodig. Niet geheel toevallig is er veel vraag naar trainingen, retraites, coaching en soortgelijke activiteiten die als doel hebben om de cursist ‘zichzelf te laten ontdekken’. Ook voor de CEO is het aan te raden om tijd te blijven steken in zijn eigen ontwikkeling. Was dit voorheen enigszins met taboe omgeven, tegenwoordig is het meer en meer een trend. Misschien zelf wel een vast gegeven dat op het cv van leiders – en zeker dat van de CEO – thuishoort.

Hoe gaan wij daar bij CEO Capabel zelf mee om?

De partners van CEO Capabel worden regelmatig gevraagd om organisaties bij te staan in een periode waarin zaken tegenzitten, of waarin juist stevige groeiambities moeten worden gerealiseerd. Ook komen wij situaties tegen waarin de eigenlijke CEO tijdelijk een stapje opzij doet om zich te kunnen focussen op een project of het primair proces. Kortom, er is behoefte aan parttime invulling van de CEO rol op het juiste niveau. In zo’n situatie is het belangrijk om écht leiderschap te vertonen en snel het vertrouwen van alle betrokkenen te winnen. Onze ervaren CEO’s zijn uit dit leiderschaps-hout gesneden. Door opleiding en ervaring zijn zij voor vrijwel iedere opdracht geschikt en daarop voorbereid. En onderhouden zij hun vaardigheden door het vervullen van uitdagende opdrachten en het volgen van actuele trainingen.

Vragen? Neem contact op met ons of vul het contactformulier in, dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.

Direct contact met
CEO Capabel

Dick Tool – Directeur
E: dick.tool@cfocapabel.nl
M: 06- 558 90 868
L: LinkedIn

Gerelateerde blogberichten

voordelen-raad-van-advies

De voordelen van een Raad van Advies

CEO Capabel helpt bedrijven bij het opzetten van een Raad van Advies en het werven en selecteren van de leden….

Verder lezen
nut-en-noodzaak-raad-van-advies

Themabijeenkomst: Nut en noodzaak Raad van Advies

Sinds enkele maanden helpt CEO Capabel bedrijven met het op- en inrichten van een Raad van Advies. Uit onderzoek blijkt…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief

 

Toestemming(Vereist)