Naast de interim-projecten die ik vanuit CFO-CEO Capabel* doe, ben ik de afgelopen weken op verschillende momenten in aanraking gekomen met verschillende aspecten van het toezicht houden op bedrijven. Het is alweer twee jaar geleden dat ik aan de Erasmus Universiteit de commissarissen-opleiding heb gevolgd. Inmiddels ben ik er steeds meer van overtuigd dat een dergelijke opleiding een randvoorwaarde is om jezelf goed in dit vakgebied te kunnen bewegen. 

Raad van Commissarissen?

Met name binnen familiebedrijven speelt in toenemende mate het oprichten van een Raad. Maar hoe veranker je zo’n Raad tussen de aandeelhouders (lees: de familie) en het zittende management (vaak nog steeds: de familie)? Een formele Raad van Commissarissen installeren blijkt vaak een complex vraagstuk waarbij ratio en emotie meespelen. Want hoe scherp gaat er daadwerkelijk toezicht worden gehouden namens de aandeelhouders? Hoe ga je om met aanstellen en ontslaan van de directie als dit ook nog eens dezelfde aandeelhouders zijn? Voor diegenen bekend in het werkveld, vertel ik natuurlijk helemaal niets nieuws. Maar de recent ontstane situatie bij Jumbo maakt dit nu voor het grote publiek pijnlijk inzichtelijk.

RvC in de praktijk

Een paar weken geleden was er een speciale sessie georganiseerd door de alumnivereniging van de commissarissen opleiding aan de Erasmus (VCTE). Het succesvolle familiebedrijf Quooker in Ridderkerk werd bezocht. Ik kan iedereen het prachtige verhaal aanraden van de historie van dit bedrijf. Of eigenlijk beter, het verhaal van deze familie. Het is steevast geloven in een idee. Bereid zijn om na een mooie corporate carrière in de loop der jaren een 4e tot een 5e hypotheek op je huis te moeten nemen. Tegenslag op tegenslag, volhouden, tot uiteindelijk het succes kwam. De familie wordt groter, rollen veranderen en daarmee zet men nu de eerste stappen met een Raad van Commissarissen. Met nog wel een substantiële inbreng vanuit de familie. Het gaf mij het gevoel dat bij Quooker, ze hier zeer behoedzaam en weloverwogen mee omgaan.

Wijzigen van governance

Ik kan dat overigens alleen maar aanraden. In een eigen opdracht ervaar ik hoe lastig het is om een eenmaal ingerichte governance te wijzigen. Dit ondanks dat 80% van de eigenaren deze nadrukkelijke wens hebben en zich bovendien destijds nooit gerealiseerd hebben dat dit vrijwel onmogelijk zou zijn. Het heeft inmiddels geleid tot een procedure bij de Ondernemingskamer. Op het gebied van toezichthouden heb ik het gevoel dat ik Champions League aan het spelen ben. Afgelopen week was er weer een spannende wedstrijd, om maar in dezelfde metafoor te blijven. Dit was een gesprek met de door de OK-benoemde onderzoeker. Uiterst belangrijk moment, waar ik na afloop gelukkig nog meer het gevoel kreeg dat dit waarschijnlijk goed zal aflopen voor de meerderheid van de eigenaren. Maar zeker is dit nog niet.

Raad van Advies als 1ste stap

Vanuit CFO-CEO Capabel* begeleiden we een aantal (familie-)bedrijven met het opzetten van een Raad. Zeer bewust kiezen we daarbij op dit moment alleen voor de eerste stap, een Raad van Advies. Het geeft namelijk betrokkenen de tijd om te wennen aan het hebben van een Raad. Na verloop van tijd wordt dan vanzelf duidelijk of en hoe men zou willen komen tot een meer formele inrichting van de governance middels een Raad van Commissarissen. Daarin groeien wij mee als adviseur.

De marsroute van CFO-CEO Capabel* lijkt daarmee heel erg op mijn eigen carrière. Wat begon als CFO-Capabel, werd vervolgens CFO-CEO Capabel en inmiddels begeven we ons ook op Raad-advisering. Toch niet zo gek dat ik me thuis voel bij de club en blij ben met mijn 17 mede-partners.

 

CFO-CEO Capabel* helpt bedrijven met het verbeteren van de financiële gezondheid en toekomstbestendigheid door de inzet van ervaren en gedreven senior CFO´s en CEO´s, die ook op parttimebasis beschikbaar zijn. CEO Capabel helpt daarnaast bedrijven ook met het oprichten en inrichten van een Raad van Advies.

Meer weten over onze opdrachten en resultaten? Neem dan gerust contact met me op

John van Haaren,
Partner CFO-CEO Capabel

Bekijk profiel

LinkedIn

Vragen? Neem contact op met ons. Of vul het contactformulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 

Gerelateerde blogberichten

Cultuurverschillen

Cultuurverschillen

Op werkdagen om 06.45 uur gaat iedere dag mijn wekker. En dat is nu in Nederland, bijna een uur eerder…

Verder lezen

Interview met Herman Molenaar: ‘Een Raad van Advies helpt bij het verduurzamen van MKB-bedrijven!’

Per 1 juni zal drs. Herman Molenaar RA zich aansluiten bij CEO Capabel als adviseur Raad van Advies. Herman is…

Verder lezen