Meer weten over hoe een Raad van Advies uw onderneming verder kan helpen? Lees meer over onze diensten op de website van RVA Capabel.

 

Behoefte aan een klankbord om regelmatig vraagstukken over de continuïteit en ontwikkeling van uw bedrijf mee te bespreken? Ervaringsdeskundigen die u helpen om tot waardevolle inzichten te komen en bedrijfsblindheid te doorbreken? Dan is een Raad van Advies oprichten wellicht een goede stap voor uw onderneming!

Download de RvA whitepaper

Lees hoe we Geofoxx hebben geholpen met de oprichting van een Raad van Advies

Wat is een Raad van Advies (RvA)?

Een Raad van Advies (RvA) is een groep mensen (meestal 3) die u als DGA helpt bij vraagstukken over de continuïteit en ontwikkeling van uw bedrijf. Personen die daadwerkelijk toegevoegde waarde hebben als gesprekspartner voor u als ondernemer en zich onafhankelijk kunnen en durven opstellen.

Een RvA is geen formeel orgaan zoals een Raad van Commissarissen, dus u hoeft juridisch niets vast te leggen. In de regel vergadert u zo’n 4 tot 6 keer per jaar met de RvA. De bezoldiging van een RvA bestaat over het algemeen uit een reiskostenvergoeding en een vast bedrag per jaar.

Waarom een Raad van Advies oprichten?

Uit onderzoek blijkt dat middelgrote bedrijven met een RvA sneller groei weten te realiseren en betere financiële prestaties leveren. Dit komt doordat klankborden met ervaringsdeskundigen waardevolle nieuwe inzichten oplevert en bedrijfsblindheid voorkomt of doorbreekt.

Dit levert een Raad van Advies oprichten u op:

 • Een frisse en onafhankelijke blik op uw onderneming
 • Rust en structuur
 • Waardevolle kennis en ervaring over thema’s die actueel zijn binnen uw bedrijf
 • Uitbreiding van uw netwerk
 • Vertrouwen van stakeholders (leveranciers, financiers)

Benieuwd naar ervaringen met een Raad van Advies? Klik op onderstaande knop om de ervaringen met een Raad van Advies van andere ondernemers te horen.
Ervaringen Raad van Advies

Hierover adviseert de RvA u

De RvA-leden adviseren u op basis van hun jarenlange ervaring. Daarbij heeft de RvA een klankbordfunctie, dus u bepaalt zelf of u het advies overneemt. Strategische vraagstukken die op de agenda van de Raad van Advies kunnen staan, zijn onder meer:

 • Groei
 • Internationalisering
 • Structurering
 • Automatisering en digitalisering
 • Personeelsbeleid
 • Financiering
 • Strategie
 • Duurzaamheid
 • Professionalisering
 • Bedrijfsopvolging
 • Toetsing Businessmodel
 • Business Development
 • Innovatie

Raad van Advies oprichten: de aanpak van CEO Capabel

CEO Capabel helpt u graag bij het oprichten en bemensen van uw RvA. Wat mag u van ons verwachten?

Stap 1. Uw bedrijfssituatie en actuele vraagstukken

Wij inventariseren uw bedrijfssituatie en de actuele vraagstukken die van belang zijn binnen uw organisatie.

Stap 2. Het juiste kandidaat profiel

Wij stellen, op basis van de inventarisatie, het juiste kandidaat profiel op. Ons uitgangspunt is dat wij minimaal 2 RvA-leden werven die als CEO of bestuurder ook daadwerkelijk ervaring hebben met de door u geformuleerde vraagstukken. We beschikken daarvoor over een bestand van ruim 400 gemotiveerde kandidaten. Praktijkgericht advies van een ervaren collega-bestuurder dus!

Stap 3. Werving RvA-leden

Wij werven ervaren en deskundige RvA-leden die zich de komende jaren aan uw bedrijf willen verbinden. De bezoldiging van deze RvA-leden bestaat meestal uit een kilometervergoeding en een vaste vergoeding per jaar.

Stap 4. Advies en implementatie

Wij adviseren u over de rol en de werkwijze van de RvA binnen uw bedrijf. Indien nodig stellen we samen met u een overdracht-plan op. We helpen u met het opstellen van een reglement en een overeenkomst van opdracht, zodat de verwachtingen van alle betrokkenen helder zijn.

De bovengenoemde stappen vormen het ‘basispakket’. Wil u het functioneren van uw RvA verder optimaliseren? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om uw RvA intensief te laten coachen en begeleiden. Bij net geïnstalleerde RvA’s en/of in familiebedrijven ontstaat er immers veelal een andere dynamiek. Voor bijvoorbeeld juridische en beloningsvraagstukken verwijzen we u graag door naar onze partners in het netwerk.

Herman Molenaar als spreker. ‘Van besef naar lef’: Duurzaam Ondernemen

Doelgroep: bedrijven, ondernemersverenigingen, businessclubs, zakelijke netwerken

Herman Molenaar is één van onze adviseurs voor bedrijven die een Raad van Advies willen oprichten. Hij ziet een RvA ook als een heel geschikt orgaan om de noodzakelijke verandering naar verduurzaming te versnellen. Daarover geeft hij onder meer (naast strategie ,structuur en leiderschap) regelmatig presentaties waarin hij op humorvolle, inspirerende en positief confronterende wijze aangeeft wat de gevolgen zijn als we niet snel de gewenste verduurzaming realiseren en hoe een bedrijf dat heel concreet kan oppakken.

Een presentatie dus die ogen opent en mensen tot nadenken zet. Die de bewustwording vergroot, nieuwe inzichten geeft en aanzet tot actie. Een prima start om het veranderproces in uw bedrijf in gang te zetten.

Profiel Herman Molenaar

Na mijn accountancy-opleiding ben ik terecht gekomen bij Stork. Daarna heb ik als MD en CFO 15 jaar mee mogen werken aan de groei van Vanderlande Industries. Mijn hands on ervaring in management en leiderschap (van loonadministratie naar MD&CFO) zit dus vooral in grote industriële maak- en projectbedrijven. Daarnaast heb ik altijd in Raden van Toezicht, Raden van Advies e.d. gezeten om te begrijpen wat er om ons heen gebeurt en om te helpen.

Mijn primaire drijfveer is duurzaam ondernemen. Het is mijn ambitie, hoe klein dan ook, om een bijdrage te leveren aan een brede welvaart, in een zorgvuldig gekozen mix van ‘people, planet en prosperity’. Een Raad van Advies kan hier mede een rol in spelen. Dat wil ik graag in partnership met onze klanten doen. Een waardevolle gesprekspartner zijn voor ondernemers bij het oprichten, inrichten en professionaliseren van een in alle opzichten duurzame Raad van Advies.

Bekijk het interview met Herman Molenaar over duurzaamheid hier.
Video van de presentatie zien? Vraag deze hieronder aan.

Ik wil een presentatie van Herman Molenaar

De voordelen van een RvA

 • Vaste ervaren gesprekspartners voor de komende 3 jaar
 • Laagdrempelig advies van collega-CEO’s met praktijkervaring
 • Maatwerk: uw vraagstukken staan centraal
 • Gemak: het hele proces van werven, selecteren en aanstellen uitbesteed

Ervaren CEO? Help andere bedrijven als RvA-lid

Hebt u op zijn minst 5 jaar ervaring als CEO bij een bedrijf met een omzet van minimaal 10 miljoen euro? Vindt u het leuk uw kennis te delen en andere bedrijven te helpen groeien? Meld u dan aan als kandidaat RvA-lid.

Over CEO Capabel

CEO Capabel helpt middelgrote bedrijven en organisaties gezond groeien. Dat doen we door de inzet van ervaren en gedreven directeuren, ook op parttimebasis. Een Raad van Advies oprichten? Ook daarvoor bent u bij CEO Capabel aan het juiste adres.

Meer weten over de voordelen en mogelijkheden van een RvA voor uw organisatie? Of bedrijven verder helpen met uw kennis als RvA-lid? Neem contact op met CEO Capabel.

 

Meer informatie aanvragen