Van advies naar toezicht
Naast de interim-projecten die ik vanuit CFO-CEO Capabel* doe, ben ik de afgelopen weken op verschillende momenten in aanraking gekomen…
Verder lezenHoewel u het zich wellicht niet kunt voorstellen, is er een reële kans dat ook in uw onderneming één of meer medewerkers zich schuldig maken aan fraude. Fraude komt namelijk vrijwel overal voor, want realiseert u zich dat ook ‘kleine diefstallen’ onder fraude vallen. En aangezien deze zogenoemde ‘interne fraude’ uw onderneming heel veel geld kan kosten, is het belangrijk om serieus werk te maken van fraudepreventie. Want voor fraude geldt: “Gelegenheid maakt de dief.” U kunt dus al heel veel schade voorkomen door maatregelen te nemen die de mogelijkheid om te frauderen aanzienlijk verkleinen.
Een gedegen anti-fraudebeleid begint met het maken van een risicoanalyse. Dit houdt in dat u inventariseert welke factoren in uw onderneming het risico op fraude vergroten. Enkele voorbeelden van zulke risicofactoren:
Nadat u de risicofactoren heeft geïnventariseerd, moet u concrete maatregelen nemen om óf de risico’s te verkleinen óf – waar dat niet meteen mogelijk is (u kunt immers niet de geldproblemen van uw medewerkers oplossen) – de pakkans zo groot mogelijk maken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:
Christ van Giersbergen, partner van CEO Capabel, helpt u graag met een risicoanalyse en fraudepreventie.
Gerelateerde blogberichten
Naast de interim-projecten die ik vanuit CFO-CEO Capabel* doe, ben ik de afgelopen weken op verschillende momenten in aanraking gekomen…
Verder lezenBij een rentmeester denken we al snel aan iemand op leeftijd, Engels gekleed met een tweedjasje, behoudende instelling en een…
Verder lezen