Per 1 juni zal drs. Herman Molenaar RA zich aansluiten bij CEO Capabel als adviseur Raad van Advies.

Herman is voormalig MD en CFO van VanderLande en sinds 1 februari is hij voor zichzelf begonnen. Stil zitten is immers niets voor Herman. Hierbij een naderde kennismaking.

Hoe heeft je werkzame leven er tot nu toe uitgezien?

De laatste 15 jaar van mijn werkzame leven ben ik dus MD en CFO geweest van het prachtige bedrijf VanderLande. Een geweldige groei doorgemaakt van 400 miljoen omzet naar ruim 2 miljard en 8000 werknemers wereldwijd. Daarvoor heb ik vooral carrière gemaakt bij Stork. Mijn hands on ervaring in management en leiderschap (van loonadministratie naar CFO) zit dus vooral in grote industriële maak- en projectbedrijven. Hi-tech dus. Ik heb overal een mening over en daar wil en kan ik niet mee op de bank blijven zitten  dus ik heb daarnaast altijd in Raden van Toezicht, Raden van Advies e.d. gezeten om te begrijpen wat er om ons heen gebeurt en om te helpen. Je leert daar enorm veel van.  Ook nu nog zit ik in de RvT van een onderwijsvereniging, ben ik voorzitter van de RvA bij De Groot Bewerkingsmachines , bij van Berlo, die gespecialiseerd zijn in betonvloeren en bij de Van Loongroep, de grootste slager van Nederland. En dan heb ik nog een aantal onbezoldigde bestuursfuncties waaronder voorzitter van de ondernemingsvereniging in Meierijstad,

Hoe typeer je jezelf als persoon?

Ik ben redelijk vriendelijk en goed van vertrouwen, resultaatgericht en heel loyaal, soms té loyaal. De mensen waarderen mij om de wijze waarop ik complexe zaken simpel kan maken en die op een inspirerende manier kan delen. Dat hoor ik zo vaak, dus daar zal wel een kern van waarheid inzitten.

Waarom vind je een Raad van Advies belangrijk voor bedrijven?

Misschien heel plat gezegd is het allerbelangrijkste: iedereen heeft recht op een baas. En alleen is maar alleen. Dat zijn, denk ik, twee hele belangrijke dingen. En iedereen weet dat als er om jou heen geen governance is, dan krijg je blinde vlekken en wordt het wat lastig om zelfreflectie op te brengen. Dus iedereen gun je een omgeving waarin je kunt leren, waarin je wordt aangesproken en waarin je een betere versie van jezelf kunt worden om het zo maar even te zeggen. En met name in het MKB, in het familiebedrijf ontbreekt dat vaak. Dat is historisch zo gegroeid of er is helemaal niet aan gedacht en dan doe je het bedrijf tekort.  Je moet het ook structureren op een manier die weliswaar vormvrij is, maar zeker niet vrijblijvend. Het mag – zoals collega’s van mij bij het mooie bedrijf van jou ook zeggen: het mag best schuren en je voegt gewoon kennis toe. Niemand weet het alleen. Je moet leren van de fouten van anderen en als je goede Raad van Advies hebt, dan heb je aardig wat fouten bij elkaar en fatsoenlijke antwoorden. En last but nog least, is het ook een netwerk. Met iedereen die je binnenbrengt heb je ook weer een netwerk en in het leven gaat het zelden om kennis, maar meestal om kennissen. Dus kennis en kennissen.

De samenstelling van zo’n Raad van Advies is in iedere situatie weer een beetje anders. Het hangt echt af van wat er op de agenda staat ten aanzien van de strategische keuzes en de transitie die ieder bedrijf altijd iedere dag moet maken -of ze het nou leuk vinden of niet; of je bedenkt het zelf of het komt van buiten- en wat daarbij nodig is aan expertise, maar ook de  bedrijfstypes  zijn verschillend.

Dat is ook een heel belangrijk punt, dat is niet zomaar naar buiten lopen en de eerste 3 mensen die je tegenkomt, vragen of ze een paar keer per jaar niets te doen hebben. Er moet echt heel zorgvuldig nagedacht worden over de samenstelling van zo’n Raad van Advies, ook in relatie tot de samenstelling van de directie van het team. Is dat nog met de familie of zonder de familie. Maatwerk wat een hele hoge waarde heeft als je het goed doet en als je het fout doet, best wel eens verstorend zou kunnen zijn.

Wat wordt je rol vanuit CEO Capabel als je het hebt over advisering rondom Raad van Advies?

De ervaring die ik en de andere mensen bij Capabel hiermee hebben gebruiken om iedereen die dit niet of nog niet goed ingericht heeft te helpen. Het installeren van het instrument Raad van Advies door het professioneel op te richten met alles wat daarbij hoort, maar ook in te richten. Samen te stellen dus.  En ook daarvoor geldt weer, dat vind ik ook weer zeer charmant en leuk aan Capabel, iedereen die daarmee bezig gaat, kan het ook weer niet alleen. Het is gewoon zo dat daar niet een precies draaiboek voor is, je begint eraan, je hebt je expertise, maar je loopt al doende tegen vragen aan, waar je dan toch even niet het antwoord op weet. En als je dit netwerk achter je hebt, dan dat is geweldig. En wat ik ook al merk: er zit synergie; er zit synergie tussen dit advieswerk en die interim capaciteiten en kwaliteiten van Capabel, want heel vaak is daar ook iets aan de hand met de bemensing van het team in de operatie, maar vaak ook met de expertise die nodig is voor transitie. En hoe beter wij elkaar kennen, hoe beter wij de match kunnen maken tussen die behoefte en de kennis en kunde van Capabel in de brede zin.

Je bent een fervent aanhanger van de duurzaamheidsgedachte. Waarom zie vooral een belangrijke rol voor de Raad van Advies om duurzaamheid op de agenda te krijgen in het MKB?

Ja, ik zou haast zeggen dat als we dat niet meenemen, die expertise dan doen we het echt gewoon fout. Dan zijn we geen knip voor de neus waard, want in de huidige context is er zonder duurzaamheid -en die mag je wat mij betreft op een tegeltje zetten- geen continuïteit. En dat geldt voor iedere onderneming. En er is natuurlijk een zeer grote  verscheidenheid t.a.v. of ze er al mee bezig zijn, hoe ze ermee bezig zijn, hoe relevant het is. Maar voor elke onderneming geldt dat dat op de agenda moet staan. En ik denk ook wel dat heel veel mensen inmiddels zich bewust zijn dat er iets moet gebeuren, maar waarom dan? En nog moeilijker: hoe dan precies? Dat is een expertise die in de wereld in ontwikkeling is en waar een Raad van Advies een bedrijf op moet wijzen. Maar niet alleen dat, ook mee moet helpen, omdat geen enkele onderneming daar de tijd voor heeft. Dat is mijn persoonlijke mening. Ik weet niet of je de klimaatklok kent, die duurzaamheidsklok die er is, die met name bij jonge bedrijven en startups gewoon op de muur hangt. Daar staat dat als ze de transitie niet maken in 7 jaar en 4 maanden en inmiddels is het denk ik  de laatste keer dat ik ‘m zag, dan zijn we te laat. En dat geloof ik ook en ik kan er ook op basis van feiten een heleboel over vertellen.

Maar waarvoor is dan juist zo’n Raad van Advies een goed instrument om die duurzaamheidsgedachte te stimuleren?

Omdat het de rol van de Raad van Advies is om te challengen en te klankborden, maar ook om  expertise in te brengen. Het is per definitie zo dat die in een gemiddeld MKB bedrijf niet voldoende aanwezig kan zijn. . Dus ik vind echt, dat wij -ik weet niet of je je al kunt certificeren of zo- die expertise daarin op moeten bouwen. Nogmaals: zonder duurzaamheid geen continuïteit.

Bovendien kan ik me niet voorstellen dat welke onderneming dan ook het op zijn geweten wil hebben dat hij of zij de nabije toekomt koloniseert. Samen met een RvA maak je het verschil.

Gerelateerde blogberichten

Raad van Advies? Een ‘slijpsteen’ voor de ondernemende geest!

Eind 2021 is CEO Capabel begonnen met de dienstverlening waarbij we bedrijven helpen met het oprichten en inrichten van een…

Verder lezen
nut-en-noodzaak-raad-van-advies

Themabijeenkomst: Nut en noodzaak Raad van Advies

Sinds enkele maanden helpt CEO Capabel bedrijven met het op- en inrichten van een Raad van Advies. Uit onderzoek blijkt…

Verder lezen